האם האבטלה תופסת תאוצה
איך מודדים את נתוני האבטלה בארץ ובעולם
מה עושה מדינה אחרי בחירות. האם המרצע יצא מהשק ואנו נמצא את עצמנו בקריסה כלכלית, שהרי אנו יודעים את המצב לאשורו.
רק קצת לפני הבחירות התבשרנו על פיטורים של למעלה מ-150 עובדים בחברת ההי טק ECI
בנוסף אנו לומדים כי האבטלה בסוף הרבעון של 2012 גדל ל-7% מה שאומר כי למעלה מ-18.6 אלף מובטלים נוספו למעגל העבודה.
כ-יועץ עסקי המלווה חברות בתחומים שונים במשק עולה כי מספר קורות החיים אותם מקבלים החברות גדל באופן משמעותי ומקצועות שהיה קשה מאד להשיג בימים קודמים הפכו פתאום להיות זמינים.
לא רק חברות ההייטק והתקשורת כמו ECI פרטנר בטר-פלייס, סלקום, פלא פון ורבים אחרים מפטרים עובדים, גם עובדים בענפי המקצוע כמו עובדי דפוס עובדי מתכת ופלסטיקה ועוד רבים אחרים מוצאים את עצמם מחוץ למעגל העבודה בתקופה זאת.
מתחזיות של לשכת התעשיינים בישראל עולה תמונה עגומה כי בשנת 2013 תתאפיין המשך מגמת ההאטה בשווקים ובעלייה חדה במספר הבלתי מועסקים, הלשכה צופה כי רק בתעשייה יהיה גל פיטורים של 23000 איש ואישה וביחד יעמוד מספר המובטלים בסקטור זה על 286000 איש ואישה. מה שאומר כי מעמד הביניים ימשיך להישחק וזאת בגלל נטל המיסים החדש שיתווסף לאחר הבחירות וההעלאות המחירים של מוצרי הבסיס אותם מתכננים התעשיינים ובעלי המרכולים הגדולים להעלות.
כמי שעוסק ב ייעוץ עסקי רב שנים אני גם ער לפחיתות הזמנות המגיעות למפעלים תעשייתיים כאן בישראל עד לרמה של מפעל ההופך את עסקו לבית מלאכה קטן בדיוק כמו שהתחיל.
נתון נוסף ומעורר דאגה (נתון אשר לא נספר בסטטיסטיקה) הינו העובדה כי השנה חל גידול חזק של למעלה מ-11% במועסקים שעברו לעבודה בחצי משרה. מועסקים אלה המועסקים עד ל-35 שעות בשבוע יצטרכו למצוא להם תעסוקה על מנת להשלים את הכנסתם. וגם נתון זה יזניק את אחוז האבטלה מעלה.
קחו למשל מפעל כמו אורבוטק, מפעל שהצליח בשנים עברו ברמות בינלאומיות, ובעקבות תחזית הכנסות נאלצת לפטר למעלה מ-100 עובדים.
כ יועץ אסטרטגי אני למד כי גם אירופה לא מתמודדת עם אחוז האבטלה ההולך וגוהה בעיקר בספרד, פורטוגל, יוון,
יותר מזה. סין, הכוכב העולה בתחום התעשייה והפיננסים בעשור האחרון עם עליה מטאורית של התל"ג (ויש לזכור שסין היא מדינה עם למעלה ממיליארד תושבים) לא יכולה להסביר את נתוני ההאטה המגיעה ממנה. יש שחוזים לכלכלה השנייה בגודלה בעולם תקופה של מיתון שתשפיע על כול הצלחותיה בעשור האחרון ותשפיע דרמטית על שאר כלכלות העולם.
כמעורב בעולם העסקים הישראלי אני חושב כי כול חברה עסק או ארגון יצטרכו לעשות מהלכים מושכלים על מנת לשרוד את התקופה ולהתכונן לשנים רזות במגזר העסקי והיצרני.
כן, יש עוד מגזרים שלא לקחנו בחשבון שחוסנם התעסוקתי חזק ויציב כמו עובדי עירייה, עובדי הנמלים וחברת החשמל, עובדים ממשלתיים ששם אחוז האבטלה ירד אבל לא בדרמטיות כזאת לה זוכים המגזרים היצרניים והעסקיים.
דורון עמית יזם, מקים, מנהל עסקים בתחומים שונים, ידע וניסיון עצום בתחום העסקים והחברות, ידע וניסיון אישי בקריסה של חברות, בהקמה של חברות ובהישרדות אישית ועסקית